Welkom bij het laatste nieuws

02-11-2020

Feestdag St. Maarten

GENNEP - Binnenkort is het weer 11 November, de feestdag van St. Maarten. Dit jaar kan de fakkeloptocht die op zondag 8 november gepland staat niet doorgaan, wat natuurlijk niet leuk is.

Door de CORONA maatregelen gaan veel activiteiten niet door.

Daarom zou het een mooi idee zijn, om thuis of mogelijk op school, een lampion te knutselen en deze op 11 november 's avonds voor het raam te zetten. Zo kunnen we laten zien dat wij de wereld willen bijlichten. Dit zou toch mooi zijn als jullie dit allemaal doen. Dit is ook in de geest van St. Maarten, hij deelde zijn mantel en bracht licht waar het donker was. Zo kan je warmte en licht uitstralen voor hen die het nodig hebben.

Doen we allemaal mee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bedankt namens bestuur en alle leden van het St. Martinus-Gilde Gennep
 

22-08-2020

Belangrijke mededeling!

GENNEP - Het bestuur heeft besloten in de afgelopen bestuursvergadering samen met de beschermheer om alle activiteiten van het St. Martinusgilde dit jaar te annuleren vanwege personele problemen als de Coronamaatregelen. Dit houdt in dat er geen jaarlijkse collecte als ook het Martinusfeest zal zijn. Dit omdat het voor ons onmogelijk is om alles binnen de Coronamaatregelen te organiseren.
Hopelijk ieders begrip hiervoor maar het is helaas niet anders!

Het bestuur St. Martinus-Gilde GENNEP 
 

30-04-2020

Overlijden Wim Gerrits

GENNEP - Vanmorgen heeft ons het bericht bereikt, dat ons lid en oud-voorzitter Wim Gerrits op 26 april 2020 is overleden.
In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zal het afscheid van Wim op zaterdag 2 mei op pasende wijze plaatsvinden.

Mogen we Wim als een goed en trouw gildebroeder in onze herinnering houden.

Bestuur en leden
 

30-01-2020

75 JAAR BEVRIJDING, Programma zaterdag 15 februari in Gennep

GENNEP - 75 Jaar geleden bracht Operatie Veritable de bevrijding van de gemeente Gennep. Het waren hier met name de Schotten die ons onze vrijheid hebben teruggegeven. Dat gebeurde op 11 en 12 februari 1945. Ieder jaar in februari staan de Bond van Wapenbroeders en de Stichting Veritable stil bij deze gebeurtenis. En ieder jaar op 4 mei herdenkt ons gilde onze Schotse vrienden bij het Monument van de Barmhartige Samaritaan te Gennep.
 
‘We will remember them’.

We herdenken die zo belangrijke gebeurtenis dit jaar op zaterdag 15 februari 2020;  75 later, maar nog altijd een bijzonder moment om wederom met veel mensen ‘dank je wel’ te zeggen tegen onze Schotse bevrijders.

HERDENKINGSCEREMONIE KERK EN MILSBEEK WAR CEMETERY

• 09:30 uur | Plechtigheid bij burgermonument hoek Kerkstraat/Langstraat
• 10:00 uur | Internationale oecumenische dienst kerk Milsbeek
• 11:20 uur | Stille tocht naar militair ereveld
• 11:30 uur | Ceremonie op Milsbeek War Cemetery

HERDENKINGSCEREMONIE OTTERSUM

• 12:05 uur | Ceremonie bij de acht oorlogsgraven in Ottersum

HERDENKINGSCEREMONIE GENNEP

• 12:30 uur | Ceremonie bij het Monument van de Barmhartige Samaritaan

CONCERT DOOR FANFARE BEREDEN WAPENS

• 15:00 uur | Concert bij PICA MARE, Picardie 34 te Gennep, entreeprijs: €5,-

KAARTEN: Vanaf 20 januari 2020 in Gennep te koop bij: Albert Heijn, Bruna, Jumbo, Museum Het Petershuis, Primera en de VVV.

Tijdens de concertreeks “Tour of Freedom in Concert” viert de Fanfare Bereden Wapens samen met de zangeressen van “Les Chouettes” de vrijheid! In een programma met muziek van 1945 tot nu neemt het orkest u mee van D-Day tot nu, 75 jaar later. Hoe kwam de vrijheid tot stand, wat hebben veteranen betekend om deze vrijheid te verkrijgen? Hoe bewaken we deze vrijheid en welke rol spelen jonge veteranen daarbij?

Geboden wordt een totaalprogramma  met teksten, beelden, muziek en zang; een concert dat u niet mag missen! De bezoekers van dit concert zullen genieten van feestelijke muziek in het kader van 75 jaar bevrijding met nummers die niet alleen verwijzen naar de meidagen van 1945, maar die tevens de veelzijdigheid van de fanfare Bereden Wapens uit Vught illustreert. Het programma varieert van mars- tot popmuziek en alle genres daartussen.

Met solistische medewerking van de drie zangeressen van Les Chouettes. Muzikale leiding: ritmeester dirigent Harold Lenssen

Bron: evenementengennep.nl

07-11-2018

Poster St. Martinus optocht

07-09-2018

Een oprecht dank je wel!

GENNEP - Wij willen alle inwoners van Gennep ontzettend bedanken voor hun bijdrage aan ons gilde, zodat wij dit jaar weer een mooie lampionnen optocht kunnen organiseren.
Verder gaat onze dank ook uit aan de ondernemers in Gennep, die ook hun duit in het zakje hebben gedaan.

 En natuurlijk een enorme dank aan onze leden die deze week hebben gecollecteerd.
 

01-09-2019

Rondgang St. Martinus-Gilde Gennep

GENNEP - Ieder jaar, gaat ons gilde, in Gennep collecteren voor een bijdrage om de jaarlijkse lampionnen optocht (Sint Martinus optocht) te kunnen organiseren. Normaal was dit altijd in de week direct ná de kermis in Gennep. Omdat het dan al veel vroeger donker is, maken veel mensen de deur niet open, of ze zeggen dat ze het niet zo fijn vinden om in het donker de deur open te moeten maken.
Daarom gaan wij het dit jaar anders doen; aankomende week, de eerste week van september, komen wij bij u aan de deur. Hopelijk gaat dit u en ons, iets beter bevallen.
Maandag lopen we in Gennep Zuid, dinsdag in de Prinsessen buurt en Vogelwijk, donderdag in het Centrum en het Pagepark.
Tussen 18 en 20 uur, kunt u onze leden verwachten.
Mocht u op een andere manier onze vereniging willen steunen, neem dan contact met ons op.
Alvast bedankt voor uw bijdrage!

Bron: Facebookpagina St.Martinus-Gilde Gennep

25-08-2019

Uitslag Gemeentelijk Koningschieten 2019

Vandaag is ons gilde aanwezig bij het gemeentelijk koningschieten van de gemeente Gennep. Voor ons gilde hebben er 8 schutters geschoten en was het onze koningin, Riekie Janssen die met 88 schieten onze vogel na beneden schoot. De andere verenigingen zijn nog aan het afkampen.
Helaas was het Riekie niet gelukt om de laatste vogel ook naar beneden te halen. Het was haar schot dat de vogel dusdanig losmaakte, dat de deelneemster van schutterij de milsbeek, de vogel naar beneden kon halen.

Bron: Facebookpagina St.Martinus-Gilde Gennep

25-07-2019

Koninghalen St. Martinus-Gilde te Gennep

GENNEP - Zaterdag 29 juni gaan we onze nieuwe Koning inhalen. Rond de klok van 18 uur aan de Dr. Schaepmanstraat 39 in Gennep. Daar worden het koningspaar en onze jeugdkoning overvendeld met het hoofdvaandel. Ze zullen een vendelhulde ontvangen van onze vendeliers en worden er saluutschoten gelost ter ere van onze nieuwe koningen. Iedereen is hierbij uitgenodigd om dit te aanschouwen. Hierna zal er van 20.00 tot 21.00 uur een receptie worden gehouden in ons gildehuis café 'de Dragonder'. Na deze receptie organiseren wij een koningsbal eveneens bij 'de Dragonder' en is iedereen welkom.
Tot zaterdag!

Bron: Facebookpagina St.Martinus-Gilde Gennep

08-06-2019

Peter Janssen nieuwe Gildekoning van Gennep!!!

GENNEP - Traditioneel was de zaterdag voor Pinksteren, weer het jaarlijkse koningschieten van het Sint Martinus-Gilde uit Gennep. Eerst werd de schietboom bevrijd door saluutschoten en het gezamelijke gilde waarna een korte toespraak door de voorzitter volgde. Pastoor Kessels sprak als Aalmoezenier de gildeleden toe, waarna het gebed volgde. Nu werd koning Pieter Arens ontdaan van zijn koningszilver.
Nadat de openingschoten waren afgevuurd door resp. Aalmoezenier pastoor Kessels, beschermheer dokter Nypels en Oud-Koning Pieter Arens konden de wedstrijden beginnen.

De eerste koning is al vroeg bekend! Onze Jeugdkoning 2019 is geworden, Rik Peters. Hij schoot met 111 schoten, de laatste resten van de jeugdvogel eraf, na een spannende strijd geleverd te hebben met zijn oudere broer Tom.

Bij de gildezusters was na 116 schoten Carla Kersten de gelukkige als winnares van de damesklasse. Zij wist bij de damesvogel de laatste restjes naar onderen te halen.

Met 119 schoten heeft Patrick Wolters zich geschoten tot publiekskoning. Hij is de opvolger van René Franken, die zijn titel dus niet wist te verdedigen. De Deken Huisman troffee heeft dus een nieuwe eigenaar.

Na een sportieve onderlinge strijd wist Peter Janssen de laatste resten van de koningsvogel naar beneden te halen. Dit was met 205 schoten door 6 'Koningskandidaten' op de romp.
 

 Peter is al twee keer eerder koning van het gilde geweest in 1979 en 2015. De afgelopen jaren schiet hij steeds fanatiek mee om de titel, en dit jaar was de eer aan hem. Samen met zijn vrouw Riekie, zal Peter dit jaar het gilde vertegenwoordigen als Koningspaar op alle activiteiten.

Ter ere van de nieuwe koning, organiseert het Sint Martinus-Gilde een receptie en koningsbal.
Op zaterdag 29 juni, zal het Koningspaar opgehaald worden en worden ze meegenomen naar Gildehuis 'de Dragonder'. Hier kan iedereen tussen 20.00 en 21.00 uur, het koningspaar en het bestuur feliciteren.
Direct na afloop van de receptie volgt dan het koningsbal.

 

04-06-2019

Koningsschieten St. Martinus-Gilde Gennep

GENNEP - Zaterdag voor Pinksteren houdt het Gennepse St. Martinusgilde het Jaarlijkse traditionele koningsschieten. Dit jaar vindt dit gezellige en sportieve treffen plaats in de pastorietuin van de St. Martinuskerk.

De locatie is wederom de pastorietuin van de St. Martinuskerk geworden.

Vanaf 11.30 uur vertrekt het gilde zaterdag 8 juni vanaf het nieuwe gildehuis "de Dragonder" naar de pastorietuin van de St. Martinuskerk. De leden nuttigen daar allereerst een lunch met elkaar, waarna de eerste schoten op de Koningsvogel worden gelost door onze beschermheer Raymond Nypels, Aalmoezenier Pastoor Kessels en de huidige Koning Pieter Arens. Hierna schieten alle gildeleden vanaf 18 jaar een eerste schot en zal gestart wordt met het schieten voor de jeugd en de damesklasse. Omstreeks 15.00 uur gaat men van start met de wedstrijd om de Koningstitel waar de mannelijke leden voor strijden. Dit jaar is er ook weer een vogel voor het publiek, en als je geen lid bent van een gilde of schutterij, mag je meeschieten op onze publieksvogel voor de titel "Publiekskoning(in). Iedere klasse strijdt op een eigen vogel. Eerst worden de vogels ontdaan van hun “ledematen”; kop, rechtervleugel en linkervleugel, zodat alleen de romp overblijft. De vrouwen en jeugd schieten direct door op de romp van hun vogel. Als bij de heren de ledenmaten ook verwijderd zijn, gaat de echte strijd beginnen. De vooraf opgegeven “koningskandidaten” zullen gaan strijden om de titel “Gildekoning 2019”. De persoon die met zijn schot, de laatste delen van de houten vogel naar beneden weet te halen, zal Gildekoning Pieter Arens opvolgen, en mag zich het komende jaar Koning van het Gilde noemen.

De nieuwe koning zal na afloop direct geïnstalleerd worden als Gildekoning. Ter ere van de nieuwe koning, zal er zaterdag 29 juni, een receptie en koningsbal georganiseerd worden.

 

03-06-2019

Poster Koningschieten 2019

Met dank aan Marcel & Serena Janssen

29-04-2019

Jaarlijkse Dodenherdenking Vrijheidsplein de Barmhartige Samaritaan 2019

GENNEP - Samen herdenken in Vrijheid, om 19:30 uur vertrekken we vanaf het Stadhuis in Gennep naar de oorlogsmonumenten op het Vredesplein aan de Highlandersbrug, alwaar een kort en ingetogen samenzijn zal plaatsvinden m.m.v. het St. Martinus-Gilde en het Vocaal Ensemble, beide uit Gennep.
Een moment stilstaan bij degene die hun leven gaven voor ons ver van huis, en de Gennepenaren die het leven lieten ...

Het Thema van 2019 is 'Geef de Vrijheid door - in Vrijheid kiezen'


 

11-11-2018

St. Martinusoptocht 2018

GENNEP - Na al het voorbereiden, was het vandaag zover. Om 11:11 uur begonnen we de heilige mis, die opgeluisterd werd door 'de Coloradokevers' en 'de Waggelaars'. S'middags zijn een aantal leden bij Jong Nederland gaan kijken waar de jeugd hard aan het werk was met eigen gemaakte lampionnen, en een aantal zijn kistjes gaan stapelen voor het vuur. Om 17:00 uur uur ging de lampionnen optocht van start vanaf het Europaplein. Het regende, maar dat mocht de pret niet drukken. Toch waren er nog zo'n 200 kinderen die getooid met lampion, mee liepen in de optocht, die voorgegaan werd door St. Martinus en de bedelaar. Bij de Groes aangekomen, beelde de bedelaar en Sint Martinus te paard het verhaal uit voor aan de kinderen. Dit onder begeleiding van pastoor Kessels die het verhaal rondom St. Martinus vertelde. Daarna werd het vuur ontstoken en toen eenmaal het vuur brandde, kregen de kinderen hun welverdiende traktatie. Na afloop hiervan zijn wij met onze leden naar de markt gegaan, waar wij aanwezig waren bij de opening van de Gennepse vasteloavend.
Onze schutters hebben dit nog opgeluisterd door middel van 11 saluutschoten. Deze drukke dag zit er nu weer op.
Morgenvroeg gaan we naar de scholen en enkele zorginstellingen. Dan zit voor ons deze drukke periode erop.
Iedereen bedankt voor zijn of haar bijdrage en aanwezigheid.
 

04-11-2018

Poster St. Martinus optocht

25-10-2018

Een oprecht dank je wel!

GENNEP - Wij willen alle inwoners van Gennep ontzettend bedanken voor hun bijdrage aan ons gilde, zodat wij dit jaar weer een mooie lampionnen optocht kunnen organiseren.
Verder gaat onze dank ook uit aan de ondernemers in Gennep, die ook hun duit in het zakje hebben gedaan.

 En natuurlijk een enorme dank aan onze leden die deze week hebben gecollecteerd.
 

20-10-2018

Rondgang St. Martinus-Gilde Gennep

GENNEP - De kermis in Gennep zit er weer bijna op. Dit betekend dat het weer tijd is voor onze jaarlijkse collecte (rondgang). Maandag gaan we in Gennep-zuid langs de deuren, dinsdag in de vogelbuurt, woensdag het page park en donderdag Gennep-centrum. Tussen 18.00 en 20.00 zullen onze leden de deuren langs gaan, dit alles voor een kleine bijdrage om ons patroonsfeest en lampionnen optocht te bekostigen. Mochten mensen graag op een andere manier ons willen steunen, neem dan contact op met een van de bestuursleden (zie officierskamer in het menu).
 

31-08-2018

Bedevaart Kranenburg en Bondsfeest Schutterij St. Lucia te Horst

GENNEP - Aanstaande zondag 2 september hebben wij weer een vol programma. In de ochtend zullen wij in Kranenburg (Duitsland) de mis bijwonen om 09:30 uur, die aansluit aan de bedevaart aldaar. Na het nuttigen van een heerlijke kop koffie mit kuchen gaan we direct door naar Horst. De schutterij St. Lucia, die als gastheer een bondsfeest organiseerd voor de bond Juliana, heeft ons als gast uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het bondsfeest. Er zal een optocht door Horst trekken, en op het schuttersterrein zullen diverse nevenwedstrijden zijn. Tijdens de optocht zal na 8 jaar afwezigheid ook den Um weer door de Noordlimburgse straten trekken. Omdat schutterijen en gildes toch wel wat verschillen, zullen wij na afloop van de optocht en het defilé, wat demonstraties vendelen etc. mogen doen.
Kortom een drukke zondag, maar we hebben er zin in.
 

25-08-2018

Uitslag Gemeentelijk Koningschieten 2018

HEIJEN - Na een lange strijd zijn de prijzen verdeeld. Gemeente jeugdkoning 2018 is wederom Martijn Graat van het Dionysiusgilde uit Heijen. Voor de koningsvogel streden: Eli Cobbussen namens schutterij 'de Mlsbeek', Tonny Stoffelen namens het St. Lambertusgilde, Marcel Derks namens het St. Martinusgilde en Ineke Roosengarten voor het Dionysius gilde. Dit resulteerde in een mooie strijd waarbij het erg spannend werd. Uiteindelijk leek het erop dat het onbeslist ging worden. Er bleef een heel klein stukje hout liggen, op de ring. Dit stukje was er gewoonweg niet af te schieten. Als organisatie hebben wij een spoedberaad met de overige verenigingen gehouden aangezien onze reglementen hier niets over zeggen. Van iedere vereniging was 1 persoon aanwezig en hebben wij unaniem besloten dat Ineke Roosengarten de titel verdiende, zij was namelijk de persoon die als laatste het laatste restje naar beneden had geschoten.
Ineke van harte gefeliciteerd met de titel 'Gemeente Koningin 2018'.

24-08-2018

Gemeentelijk Koningschieten te Heijen

GENNEP - Morgen is het weer zover, dat we het jaarlijks terugkerende Gemeentelijk Koningschieten houden. Dit jaar is de organisatie in handen van ons eigen St. Martinus-Gilde. Rond de klok van 14:00 uur gaan wij samen met de gildes uit Milsbeek, Heijen en schutterij 'de Milsbeek', strijden om de titel 'gemeente koning(in) van Gennep'. Ook zal er door de jeugdleden geschoten worden op de jeugdvogel. Het strijdtoneel is op het schietterrein 'de Maasarm' van het Dionysiusgilde uit Heijen, aangezien wijzelf geen locatie hebben.
Nieuwsgierig? Kom gerust kijken, toegang is vrij en een hapje en drankje is aanwezig.
 

01-08-2018

Norbertijnen op bezoek in Gennep

GENNEP - Woensdag 1 augustus hebben we in Gennep genoten van een bijzondere ontmoeting met een groot aantal Norbertijnen. Ze kwamen in Nederland bij elkaar voor het Generaal Kapittel; een belangrijke vergadering binnen de orde, die al bijna 900 jaar bestaat. Op 1 augustus hadden de Norbertijnen een dagje vrij en bezochten daarom onze stad Gennep. De Gemeente Gennep, de werkgroep Norbertus en onze parochie hebben samen de handen ineengeslagen om een geweldige dag voor hen te organiseren. Allereerst een bezoek aan het oude stadhuis, waarna ze in processie door de Zandstraat naar het Jan Lindersplein hebben gewandeld om de keramiekmuur te bewonderen. Piet Tunnesen heeft hier een gedicht voordragen over Norbertus. Daarna liep de stoet richting de St. Martinuskerk, waar op het kerkplein een vendelgroet werd gebracht door het St. Martinus-Gilde Gennep. Aansluitend was er een prachtig concert in de kerk van de Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen. Ze zongen gregoriaanse muziek, geënt op het leven van Norbertus. Tot slot brachten de Norbertijnen een bezoek aan het Genneperhuis.
Bij deze willen wij iedereen nogmaals bedanken voor jullie bijdrage! Het resultaat mag er wezen!

Uw Pastoor KesselsBron: facebook 'de Gennepenaar' Gennep

04-07-2018

Koninghalen St. Martinus-Gilde te Gennep

GENNEP - Aanstaande zaterdag gaan wij onze nieuwe koning inhalen en hem daarna een receptie aanbieden in ons gilde huis. Rond de klok van 18uur zullen wij, samen met een delegatie van de gildes van Milsbeek en Heijen en de schutterij uit Kranenburg, arriveren bij ons koningspaar Pieter en Angelina Arens in de Dr. Poelsstraat te Gennep. Hier zal officieel de versierselen omgehangen worden bij de nieuwe Koning. Hierna volgt het overvendelen van het koningspaar en onze jeugdkoning Paul Nieuwendijk. Onze vendeliers zullen een vendelhulde brengen en we zullen d.m.v. saluutschoten de koning inhuldigen. Hierna zullen we proosten op onze nieuwe koning en jeugdkoning. Daarna zullen wij ons richting ons gildehuis, de Dragonder begeven, waar we tussen 20 uur en 21uur, iedereen de mogelijkheid geven om onze koningen persoonlijk te feliciteren. Na deze receptie volgt er een gezellig koningsbal waar iedereen van harte welkom is.
Tot zaterdag.
 

01-07-2018

Gildedag 2018 te Groeningen

GROENINGEN - Weer terug van een lange en warme gildedag. In de optocht en mooie 3e prijs, helaas geen zilver. Verder zijn wij als gilde, erg trots op onze leden die met het vendelen erg mooie punten hebben gehaald. En dat voor de eerste keer. Jongens erg knap gedaan. Verder heeft Marcel nog een mooie eerdere plek gehaald bij het trommelen op de gildetrom, alleen vond de jury het   net niet goed genoeg om het minimale aantal punten te geven om recht te hebben op een schild. Aan alle leden, bedankt voor jullie inzet.
Zonder jullie zou het nooit zo'n geslaagde en gezellige dag zijn geweest.Ook had ons gilde dit jaar de eer om het gilde op de tentoonstelling zich te presenteren (zie foto hierboven)
 

30-06-2018

Gildedag kring Land van Cuijk.

GENNEP - Morgen gaan we naar de gildedag in Groeningen. Allereerst is ons koningspaar en hun hofdames aanwezig in de mis en bij de koffietafel met erewijn. Een aantal leden gaan de tentoonstelling voorbereiden. Hierna arriveren onze overige leden en zullen we ons gereed gaan maken voor de optocht welke om 12.30 start. We hebben nummer 10. na afloop is er de massale opmars en het slangen defilé.
Hierna zal een 4tal schutters gaan schieten, de koning gaat strijden om de titel koning van de kring, Marcel Janssen gaat meedoen aan de wedstrijd gildetrom, Tom en Sem gaan vendelen in de jeugd klasse en René, Patrick en Marcel gaan zowel individueel en als groep van 3 vendelen.
Iedereen is van harte welkom om ons te komen aanmoedigen. Alle leden, heel veel succes!